5 nov. 2014

Tidningen Kulturen recenserar Sista boken

Lägg till bildtext
Fantastiskt glad blir jag när Tidningen Kulturen beskriver Sista boken som "naturlig och gripande" och summerar sin bokrecension av Sista boken såhär:

 ” Sista boken” är en välskriven liten hyllning till det goda i människan och till det enkla vardagslivet som fortsätter hur svåra prövningar det än utsätts för."


”Sista boken” är, som titeln tydligt markerar, den sista och avslutande delen av Maria Bielke von Sydows trilogi som inleddes med ”Ingmar Bergman kände aldrig skuld” och uppföljaren ”Lorem Ipsum”. I de tre korta romanerna får läsaren följa två familjer: Helena och Niklas som bearbetar en svår sorg efter den lille sonen Robins död och Janne och Sylvia, en kille från landet och en adopterad storstadstjej som oplanerat förälskar sig i varandra. Med i bilden finns också
den egocentriske självhjälpsförfattaren Pär vars livsstil leder till en skilsmässa, vilken i sin tur skapar en längtan att ta kontakt med dottern Pernilla från ett tidigare förhållande.
Huvudpersonerna träffas på en semesterresa till Kanarieöarna och detta blir inledningen till en djup vänskap mellan i grunden väldigt olika människor. I ”Ingmar Bergman kände aldrig skuld” koncentrar sig författaren på Helena och Niklas och de skuldkänslor som uppstått efter sonens död och i ”Lorem Ipsum” läggs fokus på Janne och Sylvia när Sylvias mamma, Agneta, plötsligt drabbas av cancer. Berättelsen om Pär, egocentrikern som ständigt kämpar mot sina dåliga sidor, går som en röd tråd genom alla tre böckerna och läsaren får följa hans utveckling mot större ödmjukhet och genuin inre självkänsla.
”Sista boken” har flera spår som löper parallellt. I första hand följer Maria Bielke von Sydow upp Sylvias besked om att hon blivit gravid, trots att hon aldrig längtat efter barn, och det öde som drabbar hennes pappa, Kurt, som på dagen för sin frus begravning får veta att han vunnit fyrtiotre miljoner. Det andra huvudspåret berör Pär och hans tro på att han skrivit den perfekta självhjälpsboken. Niklas och Helena, huvudpersonerna i ”Ingmar Bergman kände aldrig skuld”, får hålla en betydligt lägre profil då såren som skapats efter sonens död långsamt börjar läkas.
Boken tar upp många problem som känns relevanta för nutidsmänniskan. Hur handskas man till exempel med beskedet att man plötsligt blivit millionär och hur frigör man sig från skuldkänslor? Maria Bielke von Sydows prosa är effektiv och lättillgänglig och hon skriver med en underliggande humor som lättar upp de tunga problem som drabbar hennes huvudpersoner. Ett exempel på detta är när Sylvia besöker släktingar som enbart är ute efter att tigga pengar. ” Sista boken” är en välskriven liten hyllning till det goda i människan och till det enkla vardagslivet som fortsätter hur svåra prövningar det än utsätts för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar