Pengar i madrassen är ingen bra idé
Idag är det slut med Carl von Linnés och Karl XIs sedelvälde. Grundarna av Karlskrona och det botaniska systemet har gjort sitt.
På hundralappen som från och med i morgon är ogiltig att handla med står i mycket små bokstäver, enbart synligt med förstoringsglas, Linnés latinska motto: Omnia mirari etiam tritissima, vilket betyder, Förundra dig över allt, även det mest alldagliga. Och förundrad kan man verkligen bli, bland annat över Riksbankens beslut att på ett par år byta ut alla mynt och sedlar.
Som skäl anges ofta: säkerhet. De nya sedlarna är svårare att förfalska. Om det finns inget att invända. Alla vill känna säkerhet i användningen av sedlar, även om vi paradoxalt nog går mot mindre och mindre kontanthantering. Sverige är ett av de länder där vi använder minst kontanter. Så det är kanske ingen tillfällighet att iZettle och Swish just är svenska betalningsuppfinningar.
Om man hade varit konspirationsteoretiker eller bott i ett land med stor korruption hade man kanske ansett att pengabytet var ett sätt för staten att göra sig av med en skuld till folket. En typ av avancerad penningtvätt. Efter förra årets sedelbyte saknas nästan två miljarder oinlösta kronor. På så sätt har staten blivit av med en relativ stor låneskuld till befolkningen på ett fullt lagligt sätt för det ligger på vårt egna ansvar att växla in. Ungefär 80 miljarder kronor finns idag i kontanter. Det ska bli intressant att med facit i hand se hur mycket av de som ”försvinner” i bytet.
Det finns också en del spännande effekter av sedelbytet. Rånpengar som snart blir värdelösa, pengar som ofta ingen rapporterat som saknade och som fortfarande varit för heta för att tvätta.
Men en sak är säker, det lönar sig inte att ha gamla pengar i madrassen så gå igenom gömställena, leta reda på gamla presentpengar, spargrisar och sedlar stoppade i böcker. Så att vi gör vad vi kan för att casha hem vår låneskuld från staten.
Jag hälsar er härlig helg
Maria Bielke von Sydow
Bielkes fredagsreflektion 30 juni