27 okt. 2017

Är det redan mörkt? - Bielkes fredagsreflektion 27 oktober 2017

Är det redan mörkt?

Jag cyklar från stan och fattar inte vad som är på gång.


Klockan är fem på eftermiddagen och kontorsarbetarna har knappt hunnit ut från sina jobb. På cykel utan reflexer och lysen tänker jag att något måste vara fel, att min klocka stannat eller att himlen tillfälligt fördunklats på grund av ett kommande ösregn.

Såklart är det inte så. Det är i slutet av oktober och himlen börjar mörkna vid exakt den här tidpunkten oavsett kommande regnoväder eller inte. Klockan 17.24 går solen ned, eller rättare sagt, jorden snurrar runt solen med sin lutning ifrån solen och på den punkt vi befinner oss vid börjar det skymma vid fem. Plötsligt är det mörkt, borta är sommarlusten att starta projekt i trädgården klockan åtta på kvällen. Istället kura hus i skymningen som snart infaller redan tidig eftermiddag.

Vi är helt enkelt på väg mot mörkare tider ända till det vänder om två månader och det är egentligen inte så långt tills dess. Det är lika lång tid som mellan april och juni. Och det brukar inte kännas långt alls.

Natten mellan lördag och söndag återvänder vi till vintertid, dvs återgår till den tiden som vi egentligen har bestämt ska gälla. Då blir det ännu mörkare om eftermiddagen och den ljusare stunden på morgonen försvinner snabbt i förskingringen. Det är inte så att vi får en timme extra i helgen utan vi får tillbaka något vi lånat ut. Som när vi pantar våra tomflaskor och får en krona per flaska. Den har vi redan betalt för men cashar in vid pantautomaten.

På denna breddgrad vi befinner oss är det naturligt med både extremt mörka och ljusa årstider, men ändå, jag blir lika överraskad varje år. Dags att fixa nytt batteri till cykellyset.

Hälsar er härlig helg
Maria Bielke von Sydow

Bielkes fredagsreflektion 27 oktober 2017



23 okt. 2017

Att försörja sig på sitt författarskap - Ord och inga visor


Utbildningsdag för Egenutgivarna och Författarcentrum Syd lördag 21 oktober i Författarcentrums lokaler i Malmö. Tema: Att försörja sig på sitt författarskap.




20 författare från olika delar av Sverige träffades och tog del av tips och delade med sig av erfarenheter som ökar försörjningsmöjligheterna.

Bielke von Sydows triangelmodell - en modell för försörjning 


Maria Bielke von Sydow ordförande i Egenutgivarna och styrelseledamot i Författarcentrum Syd var kursledare och kursansvarig. Ingemar Drogell, styrelseledamot i Egenutgivarna är affärsjurist och berättade om villkoren och fördelarna med olika företagsformer. 


Maria Bielke von Sydow med klippan Jacob Åkerström från Författarcentrum Syd
som hjälpte till med paraktiska ting under dagen

mingel och nya kontakter författare emellan

gemensamma intressen sammanförs

författarnas bokbord

mera mingel

diskussionerna fortsätter

vi har verkligen saker att prata om


Bielke von Sydows lönsamhetsmodell - triangelmodellen
Vi summerar dagen genom att konstatera att vi alla fått nya insikter i hur vi utvecklar vår kreativitet gällande författarrelaterade aktiviteter att försörja sig på. Jag, Maria Bielke von Sydow tackar så otroligt mycket för alla glada reaktioner och kommentarer över dagens innehåll. Ett stort tack till alla som deltog som delade med sig av sina tips. Tillsammans är vi starka!

20 okt. 2017

Otroligt användbar trots många bisatser - Bielkes fredagsreflektion 20 oktober 2017

Otroligt användbar trots många bisatser

Erich Fromm skrev ”Flykten från friheten” år 1945. En bok jag läste för första gången på Lärarhögskolan där den ingick som kurslitteratur. Jag minns att många ondgjorde sig över det komplicerade språket. Boken skiljde sig markant från nutidens twittertexter, men när man hittat den röda tråden och förstått att navigera bland bisatserna insåg man snabbt att denne tyske psykoanalytiker visste vad han pratade om. Boken blev då till en vägledningsbok av kaliber att använda i oroliga, ovissa tider.


För att summera innehållet i ett par meningar kommer Fromm fram till att vägen ut ur själens obotliga ensamhet för den fria moderna människan är att ge sig i kast med saker, våga möta andra människor, trots risken att bli besviken och få förhoppningar om kärlek och vänskap krossade. Det är den enda lösningen för att undvika isolering och extremism. Ett budskap som känns högaktuellt. Erich Fromm var själv av judisk härkomst och fick lämna Tyskland i mitten av 30-talet när nazisterna vann mark och folks sympatier.

Så när vi med rätta blir rädda för terrorism, hat och extremism är Erich Fromms förslag att göra tvärtom mot vad instinkten säger. Instinkten säger att vi ska gömma oss, vara mer vaksamma och misstänksamma, installera larm i våra hus, kika bakom gardinerna när okända människor passerar och bara umgås med dem vi redan känner. Att då göra tvärtom, befinna oss ute, möta människor och företeelser, kasta oss ut fastän vi vet att det kan sluta med svek och förvirring är lösningen och har klart fler fördelar än nackdelar. Det är Fromms slutsats att enbart då kan vi hantera vår frihet, leva i frid med oss själva och andra och utveckla vårt samhälle tillsammans. Jag är benägen att hålla med.

Hälsar er härlig helg
Maria Bielke von Sydow

17 okt. 2017

Livsglädje och skrivglädje i Radio Nybro och Life is Good-podden



- Du utstrålar sådan livsglädje Maria, kan jag få intervjua dig om det i min radioserie "Life is good"

Såklart känner man sig smickrad och intresserad av att göra ett sådant radioprogram. Men vad är egentligen livsglädje och hur syns den och hur märker man avsaknad av livsglädje. Det var frågor jag ställde mig inför mitt besök hos Pernilla och Ola Keyser i Nybro som sköter skutan och rattarna i radiostudion.

Det ena ger det andra och en annan glädje jag har i livet är kärleken till ordet så det blev en intervju till om Skrivande röster och nysläppta Skrivande röster 2 där jag berättar om hur jag går tillväga när jag skriver romaner och hur man kan gå tillväga för att börja skriva och inte ge upp på vägen. Pernilla ville även ha ett par tips till dem som är på gång att skriva.
Till de båda programmen fick jag välja sex låtar per program som sammankopplar med programmets innehåll. Efter moget övervägande blev det dessa svängiga låtar:

PROGRAM LIVSGLÄDJE
  1. Give me a call, pauline
  2. you can call me al, paul simon
  3. sweet dreams, eurytmics
  4. pull up to the bumper, grace jones
  5. ride on time, black box
  6. helt seriöst, kalifa
PROGRAM SKRIVGLÄDJE
  1. livet på landet, peps persson
  2. september, earth wind and fire
  3. relax, frankie goes to hollywood
  4. back to black, amy winehouse
  5. electric, leila k
  6. genesarets sjö, kjell höglund

Intervjuerna sänds torsdag 26 okt kl 19.00 och 2 nov kl 19.00 och finns för alltid på radiopodden Life is Good 

13 okt. 2017

Hur tänker mannen? Bielkes fredagsreflektion 13 oktober 2017

Hur tänker mannen?


- Torsdag, fredag kan du komma, bla bla bla. Jag fixar, bla bla bla, inga problem, bla bla bla.


Mannen som talar i telefon bakom fiskdisken tar luren ett par centimeter från örat och tittar uppfordrande och frågande på mig. Ungefär som att han undrar varför en kund stör honom i hans samtal. Jag som står på andra sidan fiskdisken säger:

- Jag ska köpa en makrill, och så förväntar jag mig att han ska avsluta sitt samtal.
- Hel eller halv, frågar mannen kort utan minsta intention att avsluta telefonsamtalet.
- Hel, svarar jag och känner mig faktiskt rätt så nedslagen av hans ointresserade sätt.

Han sveper in makrillen i ett papper och lägger den på disken med en plastpåse vid sidan om. Fortsatt ivrigt talande med sin kompis i telefon tar han betalt med ena handen, ger tillbaka växel utan att bemöta mig med varken en blick eller ett ord. Jag får dessutom lägga ned makrillen själv i påsen.

Jag går ifrån fiskvagnen på torget både häpen och irriterad.

Hur tänker mannen i fråga? Är han helt ointresserad av att kunder handlar i hans fiskvagn? Är han extrainsatt personal som egentligen inte alls har tid eller lust att expediera fiskkunder? Är han omedveten om hur hans beteende uppfattas av mig, struntar han kanske i vilket? Valde han månne medvetet att vara otrevlig?

Så här tänker kvinnan i fråga, dvs jag: Mannen, lägg undan mobiltelefonen när du expedierar folk i din fiskdisk! För maken till ointresserat, serviceominded och nonchalant bemötande har jag sällan skådat! Att låta bli att tala i telefon när man idkar handel borde vara en självklarhet, sunt förnuft helt enkelt.

Hälsar er härlig helg

Maria Bielke von Sydow

Bielkes fredagsreflektion 13 oktober

10 okt. 2017

sommarens skrivglädje redan här


redan nu kan du anmäla dig till sommarens skrivkurser på Ädelfors folkhögskola i Småland. intresseanmälan till cicci.hultqvist@adelfors.nu eller bielkevonsydow@gmail.com
kostnad 4700 kr för helvecka, 2800 kr för halvvecka
ink helpension, logi, kurs och kursmaterial

6 okt. 2017

Viralt nog för mig - Bielkes fredagsreflektion 6 okt 2017

Jag sitter på inspirationsföreläsning: ”Den digitala framtiden”. Föreläsare är en tidningskonnässör och sociala medierexpert. Hon berättar att det säkraste sättet att få en krönika eller ett inlägg viralt, göra skillnad, få massor av delningar och läsningar är att: 1. väcka ilska, typ missförhållande och diskriminering. 2. få läsaren att känna glädje, ex humoristiska händelser 3. uppbringa värmekänslor, ex förverkligade drömmar och hjältedåd. 4. framkalla rädsla, ex krig och elände.


Det funkar det vet vi. Det är inget nytt för de flesta som arbetar med sociala media i form av Facebook, blogg, Instagram, Twitter mm. Jag undrar ändå om inte det som berör oss allra mest i livet oberoende av sociala medier är de små tingen av godhet.

Häromdagen fick min ena flicka Siri en sten i ögat. Det var en kompis till henne som kastade. Det var ingen konfliktsituation, men ändå ovarsamt gjort. Siri kom hem ledsen och hade ett jack strax under ögat. Jag kontaktade pojkens föräldrar. Ett kort samtal mellan hans far och mig utspelade sig där jag berättade att Siris öga var intakt men att det hade kunnat gå illa om den vassa stenen träffat bara någon millimeter högre.

Några timmar senare, strax innan läggdags ringer det på ytterdörren. Utanför står pojken och hans mamma. De kommer för att säga förlåt. Pojken ber om ursäkt och kramar om Siri och allt är bra igen. Så oerhört stort av en 12-årig pojke att följa med sin mamma och rakryggad be om ursäkt för vad han har gjort. Det kallar jag äkta hjältemod, det värmer mitt hjärta och får mig att känna att det verkligen finns hopp för oss människor.

Jag vet inte hur många läsningar eller delningar den här krönikan får. Den blir med största sannolikhet inte viral, men det spelar mindre roll. Det viktiga är att de små sakerna i livet är de stora och det är viralt nog för mig.

Hälsar er härlig helg
Maria Bielke von Sydow