23 feb. 2018

Solens strålar överskuggar allt - Bielkes fredagsreflektion 23 februari


Solens strålar överskuggar allt

Egentligen hade jag tänkt att skriva något om melodifestivalen. Jag hade på lut att göra en topplista över de mest minnesvärda ögonblick jag haft genom åren tillsammans med långköraren Eurovision Song Contest. Mitt andra uppslag var, efter att ha sett en tv-dokumentär om samernas historia i Sverige, att skriva en reflektion om epitetet svenskhet. En reflektion om vem som uppfattas som svensk och vad som behövs för att uppleva sig själv som svensk, men så...


Skiner solen idag! Helt oförblommerat skiner solen så starkt där jag befinner mig att jag måste kisa med hela ansiktet. Vilken glädje. Inte har solen skinit så starkt i en hel dag på hur länge som helst.

Jag blir alldeles lycklig. Att jag för tre dagar sedan halkade handstupa på en isfläck och slog mig kraftigt i höger arm och axel känns långt borta. Att jag för ett par dagar sedan var så in i bomben trött på den ihållande gråkylan och snön som bara föll och föll, den känslan töade bort på bort på ett par sekunder. Istället föder solen tankar om rörelse och glädje, väcker en känsla som är svår att beskriva men som i korthet kan sammanfattas i ordet: livsglädje.

Så här står jag i det kalla solskenet som värmer min själ och ömmande axel och jag tänker att livet är nog inte så tokigt ändå. Jag tänker till och med att vinterns kyla för något positivt med sig för den ger mig möjligheten att uppskatta solens strålar och årstidernas kraftiga växlingar än mer.

Mello-topplistan och svenskhetsdiskussionen kommer säkerligen men får vänta för nu skiner solen och den överskuggar allt annat.

Hälsar er härlig helg
Maria Bielke von Sydow

Bielkes fredagsreflektion 23 februari 2018

21 feb. 2018

Evenemangskalendern uppdaterad för mars 2018

Evenemang 2018

Mars


söndag 25 mars kl 16 Årsmöte i föreningen Egenutgivarna, jag som ordförande kandiderar på ytterligare en mandatperiod. Intresserad av att engagera dig i föreningen maila mig bielkevonsydow@gmail.com 

söndag 18 mars, kl 15.00. Växjö, Teleborg Poetry Slam kval till SM för Växjölaget. Jag tävlar. Kom gärna och heja på, fri entré

onsdag 7 mars kl 18.00, Vetlanda bibliotek, Poetry Slam. Jag är kalibreringspoet och finns till förfogande för dem som vill ta del av erfarenheter av att delta i Poetry Slam SM, fri entré

lördag 3 mars kl 11-15 Karlskrona bokmässa, Blekinge museum. Eftersits på restaurang Landbron 15.30-17.00 för de som är skrivintresserade. fri entré, anmälan till bielkevonsydow@gmail.com

19 feb. 2018

Kickoff för nya skrivkurser på distans



Att skriva är att definiera sig själv - Maria Bielke von Sydow
Det svåra vinterväglaget till trots hade de flesta personer som  antagits kurserna lyckats ta till sig från olika delar av Sverige till kickoffen för kreativt skrivande på distans på Ädelfors Folkhögskola. 


stor koncentration vid genomgången av den tekniska plattformen som används på distanskursen.
Ypperlig genomgång av Stefan Jennerstrand

Det bjöds på genomgång av hur vi ger varandra textrespons, längre övning i kreativ skrivande, flödesskrivning, betygskriterier, inspiration via ord och musik, glädjefyllda berättelser och nätverkande och gedigen genomgång av hur man använder den tekniska plattformen för hantering av texter.

Kursen består av fem olika kursavsnitt med: lyrik, novellskrivande, självbiografiskt skrivande och kåseri och bildberättelser.

16 feb. 2018

Bit inte den hand som föder... - Bielkes fredagsreflektion 16 februari 2018

Bit inte den hand som föder...


Jag är en av 80 miljoner gratislyssnare på Spotify.


Jag kan inte välja bland artisternas låtar hursomhelst, Spotify slumpar dem åt mig. Jag kan inte heller komma åt riktigt allt material. Det finns begränsningar men det är helt klart ”good enough” för mig.

Jag förstår att mitt nöje måste finansieras, någon betalar för mitt kalas. Artisterna behöver få betalt, Spotifys personal måste ha lön, det tekniska underhållet är inte heller gratis.

Svaret är reklamfinansiering.

Vill jag ha ett bättre utbud och fler valmöjligheter får jag betala för tjänsten. Jag förstår och köper konceptet rakt av.

Problemet uppstår när Spotify avbryter mitt musiklyssnande genom att säga: Är du trött på reklam som denna och berättar att reklam är så dåligt och tråkigt att jag behöver skaffa betalSpotify. Om jag vore annonsör i Spotify hade jag inte alls velat höra just detta argumentet. Att jag som annonsör gör så himla tråkig och dålig reklam att kunden ska vilja köpa sig fri från mitt budskap.

Det är enligt mig ett dåligt sätt från Spotifys sida att se sina finansiärer på, de som, i och för sig tillsammans med betalkunderna, avlönar deras personal. Det är att bita den hand som föder en. Utan reklam hade Spotify inte kunnat bli den succé det är och kommer troligtvis inte att kunna fortsätta att vara.

Istället bör Spotify och deras annonsör se till att reklamen är så bra, informativ och inspirerande att man bara längtar efter att höra den. På så sätt kan musiken fortsätta att vara ”gratis”, musikerna få betalt och alla lyssnare vara lyckliga med tonerna i lurarna.

Det har ju funkat inom klädbranschen. Vi betalar ju gladeligen för att vara reklampelare för Nike, Puma och Levis. Varför inte för Libresse, Telenor eller Toytota?

Bit inte den hand som föder dig, satsa istället på kvalitet och upplysning så har vi lyssnare inget behov av att köpa oss reklamfria. Och vi får alla ”gratis” musik i lurarna.

Hälsar er härlig helg
Maria Bielke von Sydow

Bielkes fredagsreflektion 16 februari 2018


9 feb. 2018

Får jag bjuda på ett glas vatten? - Bielkes fredagsreflektion 9 februari 2018

Får jag bjuda på ett glas vatten?

Maten på en kurs har stor betydelse och är en glädjande samvaropaus. För 30 år sedan ordnade jag min första kurs. Med åren har mycket förändrats både i utbud och preferenser. Tidigare erbjöds ofta; fika med bulle och kaffe och par earl greypåsar till tedrickarna, kött- eller fiskrätt med sås och potatis till varmrätt.


Idag finns ett helt annat utbud.

Enbart salladsbordet består av så mycket att det skulle räcka till att komponera flera olika huvudrätter. Varmrätterna är alltid både kött-, fisk- och vegetariska rätter. Fikorna är avancerade med ett otal sorter av te och kaffesorter.

Våra matpreferenser har ändrats och blivit livsstilsval. Vi har blivit vegetarianer, veganer, lacto-, och ouvoveganer, lchf-ätare, stenålderskostsätare, ej grisköttätare, ej nötköttsätare och listan på individuella varianter är hur lång som helst: Vi som bara äter ekologiskt, vi som bara äter närproducerad mat eller vi som bara äter fullkornsprodukter. Vid varje arrangemang anges så många matönskemål att det är på snudd omöjligt att som liten kursanordnare tillgodose dem.

Till det kommer allergier som har ökat lavinartat: Nöt-, gluten-, skaldjursallergi och laktosintolerans mm.

Gluten ofta ingår i fikabröd, nötter och frön i vegetariska rätter, ägg och laktos ofta i gratänger och liknande varmrätter. Det finns laktosfria och glutenfria alternativ, men det finns alltid en risk att man har missat något, eller att någon skurit med samma tårtspade i skaldjurssmörgåstårtan som i den vegetariska smörgåstårtan som en ytterligare person inte kan äta för att den innehåller ägg och majonäs eller glutenfyllt bröd.

Jag raljerar inte, allergier ska tas på största allvar och trosuppfattningar respekteras. Men har man inte storkökets resurser med separata tillagningsrum och attiraljer i massor är det svårt. Ibland blir jag så överöst alla önskemål och krav på mat att jag emellanåt lägger mer tid på matplanering än på kursinnehåll.

Vad finns kvar att bjuda på, ett glas vatten?


Hälsar er härlig helg

Maria Bielke von Sydow

Bielkes fredagsreflektion 9 februari 2018

1 feb. 2018

Därför gillar vi självbiografier- Bielkes fredagsreflektion 2 februari 2018

Därför gillar vi självbiografier


Kan vem som helst skriva en självbiografi? frågar radioreportern mig.
- Alla jag har träffat har en historia värd att berätta, svarar jag när jag blir intervjuad angående de skrivkurser jag leder i självbiografiskt skrivande i vår.

Vi har ett stort behov av att dokumentera det vi gör, det visar alla bloggar, dagböcker och facebookinlägg. Vi vill berätta om våra upplevelser, husdjur, barn och barnbarn. Vi vill visa vad vi äter, vilka platser vi besöker och hur vi mår för stunden.

Att skriva självbiografiskt är inte bara att definiera sitt liv, det är att identifiera sitt liv, vem jag är, vem jag vill vara och vem jag blev.

Vi gillar också att ta del av andras historier, ”Sommarpratarna” i radion slår lyssnarrekord, biografier och självbiografier säljs och lånas flitigt på biblioteken. Kanske är det så att i takt med att vi lättare sprider information digitalt har ännu större behov av berättelser som känns äkta och sanna. Berättelser som berör oss på djupet och som vi kan identifiera oss med. Är det dessutom en känd person som berättar lite smaskiga, avslöjande detaljer om andra kända människor slår det högt.

Det här med självbiografier och bekännelselitteratur är dock ingen nyhet. Ända sedan den romerska biskopen Augustinus skrev sin självbiografi med romantiska och religiösa bekännelser på 300-talet har vi gillat att läsa om andras eskapader. Och fransmannen Jean Jaques Rosseau som blev känd för sin barnuppfostringslära skrev i sina memoarer på 1700-talet att han själv lämnat bort sina egna barn till änglamakerskor. Snacka om skandal!

Så Joakim Lundell, Marcus och Martinus och Madonna plus alla ni andra som inte är kända men som skriver självbiografier: Ni kommer inte med några nyheter, men ni har historier som vi gillar att ta del av.

Alla har en historia värd att berätta!

Hälsar er härlig helg

-->
Maria Bielke von Sydow


Bielkes fredagsreflektion 2 februari 2018